Könyvek, szövegek

PUBLIKÁCIÓK

NAT: Hogyan rúgjunk öngólt tizenegyesből?

Járt Ön mostanában állami fenntartású iskolában? Ha igen, akkor pontosan tudja, hogy mit értett Kásler Miklós azon, hogy a módosított Nemzeti Alaptanterv a múlt értékeire épít. Ha nem, akkor hunyja be néhány percre a szemét és gondolatban repüljön vissza az 1970-es évek közepére! Járja be újra az épületet, ami keveset korszerűsödött azóta, és próbáljon emlékezni a tankönyvek ideológiával nyakon öntött oldalaira. Sikerült?

Vajon tényleg a NER győzte le a médiaoktatást?

Nem kétséges, hogy idén egy korszak zárul le a hazai médiaoktatás történetében. A múlt héten kiszivárgott hírek szerint a következő tanévtől átalakul a Nemzeti Alaptanterv, ezzel együtt a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy kivezetésre kerül a gimnáziumokból. A bejelentés nem vetett nagy hullámokat, a tiltakozás néhány Facebook bejegyzésre korlátozódott.

Mozgóképkultúra- és médiaismeret az új NAT-ban

Január közepén még olyan hírek terjedtek, miszerint a megjelenés előtt álló módosított Nemzeti Alaptantervből a mozgóképkultúra- és médiaismeret tantárgy eltűnik, a műveltségterülettel kapcsolatos ismeretek, képességek fejlesztésére a többi tantárgy keretei között kerül sor. A tervvel kapcsolatos fenntartások viszonylag lassan jutottak el a szélesebb nyilvánossághoz, és főként az óraszámukat féltő tanárok, tanárképzésben hallgatók aggodalmaira fókuszáltak.

Migráció és popzene

A kormány elsöprő propaganda- és médiagépezete jó ideje blokkol minden menekültkérdéssel kapcsolatos vitát Magyarországon. Eközben a világ más pontjain a diskurzus a populáris kultúra különféle színterein is zajlik. Különösen izgalmasnak tűnnek az olyan videoklipek, melyek nem csak szórakoztatni akarnak, hanem érzékenyen és továbbgondolásra érdemesen közelítenek a migráció problémájához.

NOVELLÁK / KÖNYVEK

Újjászületésnap

Újjászületésnap

Rika nénit megcsapta az elmúlás szele. Levél érkezett a központból, melyben az iránt érdeklődtek, hogy az iskolából kik mennek legközelebb...

Vedelek Elek karácsonya

Vedelek Elek karácsonya

A szék két lába mélyen kapaszkodott a tanári szoba kopottas, padlizsánszínű szőnyegpadlójába. A testnevelő előre-hátra hintázott. Csak félig-meddig...

A láthatatlan hegy folytatása. A kalandok ezúttal a városban várnak hőseinkre.

Te mit tennél, ha szeretett városodban kétes erkölcsű kalandorok tűnnének fel, hogy különös terveik megvalósítása érdekében átírják a város történetét, és közben még átnevezzenek ezt-azt? És mit tesz ebben a helyzetben néhány gyerek, míg Huszonhatodik Ottó von Rizottó ki tudja merre tekereg? Eközben Vedelek Elek új szerepben próbálja ki magát, és Naplop León is pont egy új szerepre készül, a jóságos Rika néni idegrendszerét pedig alaposan próbára teszi az új tanév. Lesznek, akik eltűnnek és lesznek, akik feltűnnek. A világ egyik legjobb focistájával pedig olyan történik, amire egyáltalán nem számít. Az eső közben ömlik, mintha dézsából öntenék.

A szerzői kiadás, 2019.
280 oldal és baromi jó!

„Mindenki úgy tudta, hogy még sosem bukkant ki a felhők közül a teteje. Még a legnagyobb kánikulában sem. Még akkor sem, ha észak felől sarkvidéki hideg tört be az országba. Nem lehetett olyan száraz vagy tiszta a levegő, hogy egy nagyobbacska felhőfoszlány ne burkolta volna be gondosan a hegyet. A hegy létezett, de csak derékig látszott. Pontosabban talán a köldökéig, mert nem volt senki, aki meg tudta volna mondani, hogy milyen magas.
A Láthatatlan-hegy félig volt láthatatlan, de annyira éppen, hogy lényegét tekintve mindenki láthatatlannak gondolja.
Az idők során tudósok és kevésbé okos emberek próbálták megfejteni a furcsa jelenség okát. Olyanról senki sem hallott még soha, hogy egy valamirevaló hegy ne mutassa meg magát teljes pompájában. Márpedig ez egy ilyen hegy volt.”

Egy napon aztán három gyerek – Ivánti Páktiván, Nat Pin Pong és Hoda Misu – elhatározta, hogy kiderítik mi rejtőzik a hegytetőn.

Szerzői kiadás, 2018. 190 oldal.

A Pécsi Balett történetével még 2005-ben kezdtem el foglalkozni. Az akkor megkezdett munkát 2017-ben tudtam folytatni, már az önállóvá vált Pécsi Balett munkatársaként. Az én ötletem volt, hogy dolgozzuk fel és tegyük valamilyen formában bemutathatóvá Magyarország első modern balett-együttesének írott és képi dokumentumait, lásd: http://archivum.pecsibalett.hu/

A honlappal párhuzamosan készült egy kis kötet, mely a próbatermi folyamatokba, a dolgos hétköznapokba kíván betekintést nyújtani próbatermi fotók és visszaemlékezések, nyilatkozatok segítségével.

A Pécsi Balett NKft. kiadása, 2018. /// Megvásárlásáról a Pécsi Balettnél lehet érdeklődni.